Zanele Muholi

Zanele Muholi

Zanele Muholi är en av samtidens mest uppmärksammade fotografer och har ställt ut på konstmuseer och biennaler runt om i världen. Utställningen på Bildmuseet presenterar Muholis karriär som fotograf och bildaktivist från tidigt 2000-tal fram till dag.

I vackra och drabbande bilder skildrar Muholi livet för svarta hbtqi-personer i Sydafrika. Här finns ögonblick av kärlek och intimitet, men också starka porträtt av människor som har utsatts för hatbrott och riskerar livet för att kunna leva autentiskt trots förtryck och diskriminering. I den pågående serien Somnyama Ngonyama [Hylla den mörka lejoninnan] vänder Muholi kameran mot sig själv. Med familjehistorien som utgångspunkt och referenser till hur den svarta kroppen har avbildats genom tiderna iscensätter Muholi sig själv, om och om igen.

Zanele Muholi (f. 1972, Durban) är bosatt i Johannesburg, Sydafrika, och har ställt ut på en mängd tongivande konstmuseer och biennaler runt om i världen. Muholi har tilldelats ett stort antal utmärkelser för sina fotografier.

Utställningen är producerad av Tate Modern London i samarbete med Bildmuseet, Gropius Bau i Berlin och Maison Européenne de la Photographie, Paris. Utställlningskatalogen innehåller en intervju med Zanele Muholi av museichef Katarina Pierre och nyskrivna texter av Sarah Allen, Pamella Dlungwana, Elvira Dyangani Ose, Candice Jansen, Sindiwe Magona, Renée Mussai och Yasufumi Nakamori.

Tack till Fort Knox.