Ingela Johansson/Svart sol

Ingela Johansson/Svart sol

I Umeå konsthall visas Ingela Johanssons utställning ”Svart sol”. Titeln associerar till det ljusfenomen som uppstår då stora täta fågelflockar flyger på kvälls- eller morgonhimlen och förmörkar solen. Fenomenet blir en effektiv symbol för kollektivets kraft.

Ingela Johansson är särskilt intresserad av kollektivt minne, social historia och frågor om hur vi förhåller oss till minnespolitik tillsammans. I utställningen visas verk som berör ämnen som rör sig mellan vila, lek och politisk vakenhet. Textila bilder porträtterar historiska kvinnor både i vila och arbete, träleksaker med inspiration från suffragetternas kamp för lika lön och filmer där vi får ta del av spännvidden mellan andlig kunskap, social och politisk kamp. Allt gestaltas i ett fram- och tillbakablickande om estetikens funktion för olika rörelser.

Ingela Johansson, född 1976, uppvuxen i glasriket i Småland och har flera generationer av glasblåsare i sin familj. Studerade vid Konsthögskolan i Umeå under åren 2000-2005. Bor och verkar i Stockholm, deltagit i flertalet utställningar runt om i Sverige och utomlands.

Lunchvisningar av utställningen hålls torsdagar klockan 12.30–12.50. Arrangemanget är kostnadsfritt, ingen anmälan behövs. Se aktuella datum på www.umea.se/konst.

Foto: ©Ingela Johansson/Bildupphovsrätt 2024