À la carte – Norrdans

Norrdans inleder sitt 20-årsfirande som danskompani med en föreställning som bjuder på tre koreografier med helt olika uttryck. À la carte är som ett smörgåsbord av dans med smakfulla bitar ur den samtida dansens rika bredd och variation. Den gemensamma nämnaren för kvällens tre olika verk är att dansen, rörelserna och uttrycken tar med publiken in i en stämningsfull sagovärld.

”Pas de Danse” är en nio minuter lång koreografi av Mats Ek. Ett humoristiskt stycke där kantiga gester, steg och rörelser tillsammans med musiken skapar en helt egen värld. Ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med en av världens främsta koreografer, hans jordnära humor och säregna rörelsespråk.
Mats Ek har satt Sverige på dansens världskarta främst genom de många koreografier han skapat för Cullbergbaletten och som turnerat världen över. Han har också skapat koreografier för ett flertal stora europeiska danskompanier.

”I went out on a summers night” är en ny koreografi skapad speciellt för Norrdans av den brittiske koreografen Anthony Missen. Med utgångspunkt från fyra olika karaktärer – mamma, pappa, dotter och ett slags utomstående väsen – vill Missen skapa en fantasivärld där relationerna mellan dem står i centrum. En fysisk, fantasirik och uttrycksfull dansföreställning utlovas.
Anthony Missen är i grunden dansare, han har undervisat och koreograferat i såväl Storbritannien som övriga Europa. Han är också en av grundarna av Company Chameleon.

”Black Fairytale #2” av Yossi Berg och Oded Graf är en högaktuell berg-och-dalbana mellan hård realitet och extas, mellan krig och kärlek, mellan drömmar, illusioner och en tuff verklighet. En förförisk, grotesk, dynamisk, dramatisk och musikalisk dansföreställning. Föreställningen ställer frågor som: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vad drömmer vi om? I detta manifest för ett framtida Utopia navigerar våra åtta dansare mellan fragment av verkligheten och den drömvärld de skapar. Omringade av marscherande soldater, religiösa
och politiska ledare och andra sökande individer utforskar dansarna en skrämmande men ändå underbar värld där det fortfarande finns utrymme för kärlek och framtidshopp. Föreställningen hade sin ursprungliga premiär i maj 2012 och arbetas nu om för Norrdans ensemble.
Yossi Berg och Oded Graf är prisbelönta och eftertraktade koreografer som arbetar både med sitt eget kompani i Israel samt koreograferar beställningsverk världen över.