Ane Brun

Notera den 24 september i kalendern. Då kommer Ane Brun till Umeå. Denna mäktiga artist som ständigt imponerar. Hon har sex album i ryggen, hon har turnérat med Peter Gabriel, hon har prisats och hyllats. Med sin distinkta röst och starka låtar som “To let myself go”, “Temporary dive”, “Humming one of your songs” och “You lit my fire”, för att bara nämna några, är detta verkligen en kväll att börja längta efter!

Ane Brun imponerar ständigt. Hon har sex album i ryggen, hon har turnérat med Peter Gabriel, hon har prisats och hyllats, och för några år sedan hunnit fira 10 år som artist. Med sin distinkta röst och starka låtar som “To let myself go”, “Temporary dive”, “Humming one of your songs”, “Hanging” och många fler, fortsätter hon trollbinda oss, igen och igen.

Hösten 2015 kom senaste albumet When I’m Free, hennes sjätte album och hennes mest genomarbetade hittills. Både textmässigt och musikaliskt är det en orädd platta som behandlar olika typer av förändring och som som till och med den vanligtvis blygsamma artisten medger antagligen är ”mer extrovert och dynamisk” än något hon tidigare gjort.

Albumtiteln antyder också att förmågan att styra sitt eget liv är något att sträva efter, snarare än något som kommer automatiskt. Dessa teman återkommer i flera sånger. Den storslagna ”Hanging” beskriven ögonblicket innan två personer har fattat beslutet att lämna varandra, ”när man vet att en relation är på väg att ta slut men det fortfarande känns omöjligt att acceptera”.”Black Notebook” beskriver insikten om att våra känslor ständigt ändras.

Hennes skandinaviska rötter fortsätter att märkas av i bilder av vatten, något som även förekommit i tidigare låtar. ”Havet är en del av mig” ler hon. ”Jag växte upp nära Nordatlanten och bodde intill stranden av en fjord. Genom min barndom i Norge var jag antingen i vattnet, vid vattnet eller seglande på det”.

Även om hon i ”All We Want Is Love” och ”Miss You More” fortsätter att ta sig an romantiska teman, är hon allt mindre rädd att ta sig an större ämnen. ”Jag har skrivit många låtar om komplicerad kärlek genom åren och tror att jag var mer inspirerad att titta på andra aspekter av livet den här gången”, kommenterar hon. Dessa inkluderar miljöaspekten i ”Better Than This” och den könspolitiska ”You Lit My Fire”. ”För mig är det obegripligt att inte alla kallar sig feminister”, påpekar hon. ”Feminismen främsta målsättning är lika rättigheter för män och kvinnor och jag kan inte förstå varför någon normal, vuxen människa inte skulle hålla med om det.”

Den 24 september ser du henne här i Umeå, på Idunteatern.