Årets svenska bilderbok / Maraton

Utifrån de nya restriktionerna för att stoppa spridningen av covid-19 håller Bildmuseet tillfälligt stängt tillsvidare. Följ oss gärna i sociala medier under tiden. Där fortsätter vi med guidade visningar, bildverkstad och evenemang i digital form.

Maraton har utsetts till 2019 års bästa svenska bilderbok och belönas med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Karin Cyrén som skapat boken mottar priset hösten 2020. I Bildmuseets utställning presenteras originalbilderna till bilderboken och du kan höra författaren berätta om hur den kom till.

Klara, färdiga, gå! Vem tar täten? Vilka klarar sig förbi tigrar och andra faror längs vägen? Och vem vinner? Loppet går genom städer, över berg, genom skogar och över ängar. I den ordlösa bildberättelsen Maraton blir läsaren sportkommentator.

Maraton har utsetts till 2019 års bästa svenska bilderbok och belönas med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Karin Cyrén som skapat boken mottar priset hösten 2020. I utställningen presenteras originalbilderna till boken och du kan också författaren berätta om hur den kom till.

Maraton är full av prillig komik och inbyggda minidramer. Förloppet – maratonloppet – rymmer smärta och list och triumf om vartannat. I prismotiveringen beskrivs boken som ”humanistisk, gränsöverskridande och kosmopolitisk”.

Karin Cyrén (f. 1984) arbetar framförallt med bilderböcker men även med illustrationsuppdrag, offentliga utsmyckningar och undervisning. Hon har studerat illustration och grafisk design vid Konstfack och debuterade 2011 som illustratör med Paraplyresan, ett samarbete med författaren av Håkan Jaensson. Sedan dess har hon både illustrerat andras texter och skrivit egna böcker.

Utmärkelsen Snöbollen är ett initiativ av Krumelur, Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest, Mittuniversitetet och Svenska Tecknare.