Art Friday med vernissage på Bildmuseet

Art Friday med vernissage på Bildmuseet

Vi slår upp portarna för tre nya utställningar. Dessutom blir det livemusik, dj:s, öppen workshop och gästspel av Gotthards krog som står för mat och dryck under kvällen. Fri entré!

ART FRIDAY
VERNISSAGE: NER TILL NORR / SAMTIDA KONST I ARKTIS
VERNISSAGE: I CUT ACROSS THE STREAM / KONSTHÖGSKOLAN UMEÅ
VERNISSAGE: ÅRETS SVENSKA BILDERBOK / SÅRET
LIVE: DREAMING WILD
DJ: ANNIKA NORLIN
ÖPPEN WORKSHOP
MAT OCH DRYCK AV GOTTHARDS
FRI ENTRÉ
__________________________________

NER TILL NORR / SAMTIDA KONST I ARKTIS
Vår nordliga region framstår som viktigare än någonsin tidigare. Områden som förut sågs som perifera leder en samhällsomvandling som kommer att forma vår gemensamma framtid. Utställningen Ner till norr presenterar verk av trettio samtida konstnärer från Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Kanada, Norge, Sverige och USA, samt från Sápmi och andra ursprungsnationer i Arktis. De undersöker vår tids avgörande frågor och använder konsten som en katalysator för förändring.

I CUT ACROSS THE STREAM / KONSTHÖGSKOLAN UMEÅ
Konsthögskolans utställning på Bildmuseet är avslutningen på fem års studier i fri konst och en tid av intensivt arbete, research och diskussioner. Medverkande konstnärer: Oliver Bugge, Linn Byrkjeland, Noa Costas Mártin, Gideon Eillert, Emie // Eva-Marie Elg, Therése Hurtig, Kiril Prikazcik, Eric Seppas, Rebecca Sharp, Fredrik Zanichelli, Anna Zingmark och Jo Öqvist.

ÅRETS SVENSKA BILDERBOK / SÅRET
Såret av Emma AdBåge är en bok om att slå sig, få ett sår och plötsligt hamna i centrum. Det är otäckt med blodet men samtidigt lite härligt med uppmärksamheten. Men vad händer sen, när såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?

DREAMING WILD
Gemensamt för nästan all bra musik är förmågan att bygga en värld i världen. Ett självförsörjande kosmos där till och med det mest privata förvandlas till något universellt – en plats där allt hänger ihop. Den debuterande Umeå-duon Dreaming Wild har tilldelats en avundsvärd mängd av denna särskilda kraft. I deras varmt melankoliska ljudvärld skildras gamla älskare, vänner och grusade planer med en sällsynt ärlighet. Dreaming Wild består av Kajsa Bergsten (Masshysteri, INVSN, Honungsvägen) och Daniel Berglund (Säkert!, Isolation Years, Honungsvägen)