Camilla Akraka, Skumrask

Camilla Akraka, Skumrask

Camilla Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet ”Listen!” på Rådhustorget i Umeå. Med utställningen ”Skumrask” i Umeå konsthall visar hon främst nya verk i form av teckningar, skulpturer och målningar. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.

”Jag upplever att olika minnen finns undanskymda i kroppen. Det kan vara mina egna eller ärvda minnen och de blandas samman till ett otydligt gytter. Men jag kan trots det, ana dem i ett dunkel. I ett Skumrask. Detta blir en transferplats.” – Camilla Akraka

Akrakas dubbla etniciteter (med en svensk mor och en nigeriansk far) har haft stor betydelse i hennes konstnärskap och hon har ständigt, omedvetet eller medvetet, undersökt företeelsen av att vara annorlunda. I hennes konst finns frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande och ofta ett ifrågasättande av en etablerad position eller roll.

Camilla Akraka är född 1968 i London, uppvuxen i Stockholm och Roslagen. Bor och arbetar i Östergötland. Utexaminerad från Kungliga Konsthögskolan 2001. Utställningar inkluderar ”Pasaportes” Angelika Knäpper Gallery, Stockholm 2011, ”Colonial Rooms” Konsthall Passagen, Linköping 2014. 2019 placerades Metoo-monumentet ”Listen!” på Rådhustorget i Umeå.

”Skumrask” visas i Umeå konsthall den 16/10 2021 – 23/1 2022. Läs mer om utställningen och programmet som hör till på www.umea.se/konst.

Den gemensamma konsten
Under 2021 kommer Umeå konsthall att lyfta den offentliga konsten i utställningar och program. Konsten som vi alltså möter i vår vardag: kanske på skolan, på jobbet eller ute på stan. I vår gemensamma konstsamling som Umeå kommun har ingår idag över 11 000 verk.

Bild: ”Vandrare” ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021