Efter tystnaden

Efter tystnaden

Omslutande totalupplevelse i brasilianskt gästspel

Två systrar, en olyckshändelse, en far som ger sitt liv för rättvisan. I brasilianska gästspelet ”Efter tystnaden” möts teater och film, dåtid och nutid, fiktion och verklighet.

I nordöstra Brasilien är vattnet en lyx. Stor ojämlikhet råder i det inland där böndernas marker länge tagits ifrån dem med våld. Området har en lång kolonial historia, hamnstaden Salvador som länge var hela Brasiliens huvudstad. Här skedde de första mötena mellan portugiser och ursprungsbefolkning. Vid kusten fördes afrikanska slavar i land.

Med utgångspunkt i Itamar Vierira Juniors prisade och uppmärksammande roman Torto Arado (Krokig plog), iscensätter regissören Christiane Jatahy Efter tystnaden. Romanen skildrar två systrar som i barndomen råkar ut för en olyckshändelse som kommer att forma hela deras liv. Efter tystnaden berättar om deras band med landet de föddes i och relationen till fadern, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan.

Trots att endast tre skådespelare och en musiker står på scenen omsluts publiken av röster, musik och naturens alla läten. Fiktionen möter verklighetens byar Remanso och Lúna. Dåtid möter nutid. Christiane Jatahy är också filmare och låter sina olika uttryck vävas samman till en sömlös totalupplevelse.

En del av Umeå Filmfestival: https://ueff.se