Encantado – Lia Rodrigues Companhia de Danças

Encantado – Lia Rodrigues Companhia de Danças

Direkt från Rio de Janeiro – en karnevalisk dansritual över allt mellan himmel och jord. Danspionjären Lia Rodriques och hennes banbrytande brasilianska kompani är tillbaka på Norrlandsoperan efter sitt senaste kaffe- och kryddoftande besök. Den här gången bjuder de med oss i en rasande och livsbejakande föreställning som väcker förundran över vår blotta existens.

Inspirerade av den sydamerikanska mytologins ”encantados” – magiska varelser med en outtröttlig aptit på livet – tar de sig an scenrummet med en explosiv dansritual.
Ordet ”encantado”, som kommer från latinets incantatus, avser något som är eller har varit föremål för en förtrollning eller en magisk förtrollning. ”Encantado” är också synonymt med förundran, att bli bländad eller fascination. I Brasilien har ordet ”encantado” andra betydelser. Termen avser enheter som tillhör det afroamerikanska sättet att uppfatta världen. De ”encantados”, som drivs av okända krafter, rör sig mellan himmel och jord, i djungler, på klippor, i söt- och saltvatten, i sanddyner, i växter och förvandlar dem till heliga platser.

De är varelser som korsar tiden och omvandlas till olika uttryck för naturen. De har inte känt döden, utan har gått över till en annan nivå och förvärvat magiska krafter som skyddar och helar. De rovdriftshandlingar som hotar livet på jorden, den systematiska förstörelsen av skogar, floder och hav påverkar också existensen för ”encantados”. Det finns inget sätt att skilja encantados från naturen eller dessa varelsers natur.

Så hur kan man förtrolla våra rädslor och få oss att bli en del av kollektivet med närhet till varandra? Hur kan vi förtrolla våra idéer och våra kroppar och omvandla dem till bilder, danser och landskap? För att skapa en ny skapelse måste vi gå in i förtrollningen och engagera oss i olika kompositioner för att möta alla slags levande varelser.

Samhälls- och miljöengagemanget är alltid närvarade i Lia Rodrigues arbete. Sångerna som hörs i föreställningen är hämtade från ursprungsbefolkningens desperata demonstration för sina hotade landområden, i det hårt covid-drabbade Brasilien, 2021.