Eva Koťátková / Vad känner en sköldpadda genom skalet?

Eva Koťátková / Vad känner en sköldpadda genom skalet?

Empati och förmågan att sätta sig in i andras situation är temat för Eva Koťátkovás utställning på Bildmuseet. Hennes dramatiska iscensättningar påminner om drömska tillstånd och kuriosakabinett med referenser till både historiska bildvärldar och nutida kultur.

Med skulptur, collage, teckningar, text, ljud och suggestiv scenografi undersöker hon vad som väcker känslor och hur de hjälper oss att nå varandra bortom kategoriska indelningar och hierarkier. Det centrala verket i utställningen är en jättelik talande buske omgiven av sängar. Där kan besökare lägga sig ner och lyssna till berättelser av en fisk på torra land, en exotisk buske uppryckt med rötterna, en kropp som ännu inte växt eller en spindel som väcker avsky.

Koťátková intresserar sig för sociala strukturer, som förhållandet mellan det gemensamma samhället och individen. Hennes surrealistiska iscensättningar gestaltar rädsla, oro och sårbarhet, ofta ur barns eller äldres perspektiv. Barndomen, lärande och skola är ett återkommande tema. Den här utställningen kallar konstnären för ett artöverskridande klassrum, en läroplats där hon bjuder oss att dela erfarenheter eller drömma tillsammans.

Eva Koťátková (f.1982, Prag) är bosatt och verksam i Prag, Tjeckien. Hon har ställt ut på museer, konstinstitutioner och biennaler världen över. Med utställningen på Bildmuseet presenteras konstnären för första gången i Sverige.