Examensutställning visar industridesign av högsta klass

Kan nytänkande design underlätta omhändertagandet vid epidemier? Kan design revolutionera arbetsmiljön inom industrin? Kan design få barn att förstå abstrakt och komplex kunskap? Designhögskolan i Umeå, en av världens högst rankade designutbildningar, öppnar upp sin examensutställning för allmänheten den 6 juni!

– Projekten som visas upp i år är otroligt intressanta. Några sätter fingret på många av vår tids viktigaste frågor så som miljö och hållbar utveckling, det handlar om allt från stadsodling, och biodling i stadsmiljö till strategier för att minska matsvinnet berättar Johan Redström, rektor för Designhögskolan. – Ett annat intressant projekt är en tjänst som hjälper dig som konsument i matvarubutiken att välja varor som stämmer överens med dina egna värderingar, exempelvis närproducerat, ekologiskt eller lång hållbarhet.

Många projekt riktar sig till barn och flera handlar om hur man, på ett kreativt och enkelt sätt kan få barn att förstå programmering, en kunskap som i framtiden kommer bli allt mer viktig. Ett annat projekt som riktar sig mot barn och ungdomar är ”Astronomer”

– I samarbete med Umevatoriet har jag i mitt projekt fokuserat på att öka barns och ungdomars förmåga att förstå hur forskare studerar rymden, förhoppningen är att modellen kommer finnas tillgänglig på Umevatoriet inom en snar framtid, berättar Regimantas Vegele, som är student vid masterprogrammet i Interaktionsdesign

Möjligheter kring ny teknik är också en röd tråd och Gaurang Nagre, student vid masterprogrammet i transportdesign, har studerat hur man inom bilindustrin i framtiden kan skapa en mer hållbar produktion med hjälp av 3D-printrarnas utveckling.

– Jag tror besökare kommer vidga sina vyer när det kommer till vad design kan åstadkomma i termer av förändring efter ett besök på vår utställning säger rektor Johan Redström.

Varmt välkommen att besöka konstnärligt campus och Designhögskolans examensutställning. Öppet 6-13 juni, 10-16