Finissage Kockor – Unga kvinnor i Norrlands skogar

Finissage Kockor – Unga kvinnor i Norrlands skogar

Sista dagen för vår utställning om unga kvinnor i Norrlands skogar. Vi bjuder på visningar, samtal om olika perspektiv på jämställdhet i skogen och givetvis nybakade hastbullar! Varmt välkomna.

Program:
10.30 Visning Kockor
12.00 Visning Kockor
13.00- 14.00 Samtal: Jag står här och jag flyttar mig inte – Olika perspektiv på jämställdhet i skogen
15.00 Visning Kockor

Finissagen är en del av temadagen c/o Väven Skogen

Om utställningen:
Visste du att på 1940-talet arbetade 6000 unga kvinnor som kockor i norra Sverige? Att så många unga kvinnor jobbat i skogen är unikt. Hur såg deras vardag ut, i en koja långt ut i skogen?

I rummet möter du stora fotografier, berättelser, citat och dagboksanteckningar. Färg och form har skapats med inspiration från skogen och kockors liv. Följ med till en speciell tid i svensk historia som nu skildras med en ny blick.

Utställningen Kockor är producerad av Kvinnohistoriskt museum och är baserad på boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar. (Förf. Iréne Gustafson, Amanda Löfdahl, Anna-Maria Rautio, Alexander Öbom och Lars Östlund.) Boken är utgiven av SLU och Skog- och samemuseet i Lycksele.
Vi vill rikta ett stort tack till alla intervjuade kockor som delat sina upplevelser och sin kunskap och vi vill tillägna den här utställningen till er!