Föreläsning om abolitionism

Lina Mohageb är en folkbildare som drömmer om ett dekoloniserat samhälle. Hon kommer att snacka med oss om den abolitionistiska rörelsen, och sätta den i svensk kontext.

Sista delen i vår föreläsningsserie på temat Poliskontroll & Övervakning.

Ofta kritiseras polisväsendet från vänsterhåll. Vissa skulle till och med gå så långt som att säga att det vore bättre utan dem – att de missbrukar våldsmonopolet i en rasistisk och förtryckande anda, och helt enkelt är en förlegad kvarleva från förr. Men vad kan vi se istället? Hur kan en värld se ut utan polismakten? Vilka alternativ finns det när folk gör saker som inte är okej? Kan vi skapa ett mer solidariskt samhälle med mindre våld utan polis, eller kommer det bara bli kaos och ”överlev bäst du kan!”?

Abolitionism berör just detta, skapandet av en värld utan polismakt och fängelser. Det är en global rörelse som ger alternativ till hur rättvisa och trygghet kan se ut.

Aktivisten och folkbildaren Lina Mohageb, som också driver instagramkontot @avkoloniseramera, kommer upp för att besvara dessa frågor utifrån ett abolitionistiskt perspektiv och också prata om rörelsen i en svensk kontext.

Från kl 12.00 serverar vi gratis mat. Kl 13.00 börjar föreläsningen.
Välkomna!

Föreläsningsserien genomförs med stöd från Umeå400.