Författarbesök: Arne Müller

Författarbesök: Arne Müller

Välkommen att höra Arne Müller berätta om sin nya bok ”Norrsken – drömmen om den gröna industrin”!

Arne Müller är journalist och författare bosatt i Umeå. I sin senaste bok Norrsken – drömmen om den gröna industrin granskar han de stora industriprojekten i norra Sverige och dess relation till klimatomställningen.

När: Måndag 6 november kl. 18.30–19.30
Var: Grubbebiblioteket, Vardagsrummet
Entré: 50 kronor. Boka biljett genom att mejla grubbebiblioteket@umea.se eller ringa 090-163389.

Mer om boken:
En batterifabrik i Skellefteå, ett helt nytt stålverk i Boden, vätgasbaserad framställning av järnsvamp i Gällivare och Kiruna. Det är bara några av de stora industriprojekt med koppling till klimatomställningen som har presenterats i norra Sverige. Det handlar om enorma investeringar på över 1 000 miljarder de närmaste årtiondena.

Detta har väckt förhoppningar. Länge har klimatomställningen gått alldeles för långsamt. De nya industrierna ger löften om stora minskningar. Samtidigt kommer många tusen nya jobb att skapas i en del av landet som länge kämpat i motvind.

Men det finns problem. Behoven av el är enorma. Batteritillverkningen och den förnyelsebara elen kräver stora mängder metaller. Går det att täcka de enorma behoven av energi och ändliga resurser? Håller löftena om stora minskningar av utsläpp som påverkar klimatet? Kommer de nya industrierna att ge ett lyft åt norra Sverige? Finns det kanske en väg som förenar de nya industriella metoderna med en bättre hushållning med knappa resurser?