Författarbesök: Katarina Widholm

Författarbesök: Katarina Widholm

Katarina Widholm berättar om sin senaste roman ”Käraste vänner”, tredje delen i serien om Betty.

Katarina Widholm är född 1961 i Hälsingland. Efter en tid i Stockholm och utomlands har hon återvänt och är nu bosatt i Hudiksvall och Hassela. Hon arbetar numera som författare på heltid.

Med debutromanen Räkna hjärtslag (2021) fick hon ett stort genomslag och boken älskades av läsarna och hyllades av en enig kritikerkår. Framförallt framhölls hennes förmåga att fånga tidsandan och ge hembiträdet en plats i litteraturen.

I Värma händer (2022) fortsätter berättelsen om Betty. Böckerna beskriver fattiga kvinnors utsatthet och begränsade valmöjligheter under tiden kring andra världskriget. Eftersom Katarina Widholm inte är historiker utan bara väldigt historiskt intresserad var hon tvungen att läsa in sig på 1930-talets kultur med hjälp av tidningar, kokböcker, musik, intervjuer och filmer. Hon intervjuade också många som var unga under den här tiden. I romanerna lyfts till exempel oplanerad graviditet, arbetsförhållanden, homosexualitet och olika syner på nazism.

I senaste boken Käraste vänner (2023) är vi framme vid år 1949. Det är en berättelse om hur vänskap kan bevaras och hur lätt den kan mistas, men det är också en berättelse om hur verklig vänskap kan växa fram när man minst anar det.

Arrangemanget är gratis men biljett krävs. Hämta din biljett på Sävarbiblioteket eller boka på 090-16 40 60 eller savar.bibliotek@umea.se

I samarbete med ABF. Foto: Joakim Brolin.