”Har de kärringar till sånt?” – Kirunagruvans första kvinnliga borrare berättar

”Har de kärringar till sånt?” – Kirunagruvans första kvinnliga borrare berättar

Den pensionerade gruvarbetaren IngMari Lundmark, 80 år, och hennes dotter Anneli Lundmark, 60 år, berättar om kvinnorna som gick före i gruvan och om motståndet de mötte. Välkomna att lyssna!

Genom historien har kvinnor spelat en stor roll inom den svenska gruvnäringen. I århundraden arbetade de sida vid sida med män. Men i mitten av 1800-talet förändrades synen på kvinnors sysselsättning inom malmbrytningen. Flera europeiska länder införde kvinnoförbud i gruvorna.

I Sverige förbjöds kvinnorna att arbeta under jord i gruvor år 1900 och det skulle dröja nära 80 år innan lagparagrafen till slut raderades.

När förbudet slopades blev elritaren IngMari Lundmark den första kvinna att gå bergarbetarutbildningen inom LKAB och den första kvinna att någonsin arbeta vid fronten i Kirunagruvan. Under åtta år stod hon ensam på ett borraggregat flera hundra meter under jord och lyfte två ton borrstål per skift.

Tillsammans berättar vi om gruvkvinnorna som gick före, om varför kvinnorna förbjöds och om den långa och händelserika kampen – framför allt i Norrbotten och Västerbotten – för att åter öppna upp gruvorna för alla. Vilka var motståndarna? Vilka var pådrivarna? Och hur var det att komma som första kvinna till en totalt mansdominerad värld?

Vi som berättar är IngMari Lundmark 80 år, pensionerad gruvarbetare, och hennes dotter Anneli Lundmark, 60 år, journalist.

Tid: Onsdag 27 september kl. 15–16
Plats: Grubbebiblioteket, Vardagsrummet
Kostnad: Gratis, men begränsat antal platser. Anmäl dig till grubbebiblioteket@umea.se eller 090-16 33 89.