I rikets hemliga tjänst

I rikets hemliga tjänst

Andra världskriget rasar i Europa. Det neutrala Stockholm ligger nära krigsfronterna mot såväl öst som väst, vilket gör det till en utmärkt plats för olika länder att bedriva underrättelseverksamhet på. Det behövs ögon och öron överallt.

Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten. I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer. Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.

Utställningen I rikets hemliga tjänst berättar om en relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria – historien om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker och många fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.

Kliv in i restauranger, kontor och vardagsrum från beredskapstidens Stockholm och möt tre kvinnor; Karin Lannby, Erika Wendt och Jane Horney i fördjupade personöden.

I en interaktiv karta kan du vandra längs Stockholms gator och se alla viktiga platser: svenska underrättelseverksamhetens alla lokaler, ambassaderna, fasadverksamheterna och restaurangerna som spelade en central roll.

I utställningen ingår även ett spionmysterium, där barn från 9 år kan bekanta sig med de misstänkta personerna som bor på Mysteriegatan 7.

Utställningen är producerad av Armémuseum. Kvinnohistoriskt museum har producerat lokala tillägg i samarbete med Folkrörelsearkivet i Västerbotten.