Isdans med vassa proffs – där alla får vara med!

Isdans med vassa proffs – där alla får vara med!

De professionella konståkarna i det kanadensiska danskompaniet Le Patin Libre har tagit världen med storm. Med en samtida version av konventionella skridskoshower experimenterar ensemblen med glidets koreografiska möjligheter och den påtagliga frånvaron av friktion. 2019 såg vi dem på Isladan i Umeå med publiksensationen Vertical Influences. Nu återvänder de med Carte Blanche – där alla får vara med och åka!

I Carte Blanche visar ensemblen upp deras allra bästa, häftigaste och mest omtyckta koreografier. Vi får se prov på ett fotarbete som ristar och skivar isen under dem. Med en kombination av atletisk virtuositet och glädjande fysikalitet seglar de fram genom sina frusna luftmoln till andetag. Efter en halvtimmas ”best of” så bjuder kompaniet in publiken på isen, så ta med skridskor och prova på isdans med några av världens bästa! Alla får vara med, oavsett förkunskap.

Le Patin Libre
Le Patin Libre är ett samtida danskompani från Montreal med skridskoåkning som konstnärlig bas. Med is, skridskor och glidet som sina främsta verktyg har deras verk oftast beskrivits som ”samtida dans på is”. Kollektivet grundades 2005 av den då pensionerade skridskoåkaren Alexandre Hamel. Tillsammans med andra professionella konståkare har Hamel skapat dansverk som tagit världen med storm.