Lika viktigt som att andas: Ett samtal om skapande mellan Eva-Stina Byggmästar och Juvvá Pittja

Två poeter och kulturella mångsysslare på var sin sida om Kvarken möts i ett samtal på Zoom. Arrangemanget är en del av den återkommande litteraturfestivalen LitteraTur och Retur.

Eva-Stina Byggmästar, född 1967, är uppvuxen och bosatt i Finland och främst känd som poet. Sedan debuten har hon fått en mängd utmärkelser och priser för sin lyrik. 2020 utkom hon med Vox Amoris, som gestaltar en möjlig hemkomst genom jagets sökande efter livsutrymme på egna villkor.

Umeåbaserade Juvvá Pittja debuterade 2018 med mångspråkiga diktboken Duođain in dieđe. Som poet växlar han mellan det skrivna ordet och den sceniska lyriken i form av poetry slam och spoken word.

Både Byggmästar och Pittja säger själva att de hör hemma i fler konstnärliga uttryck än litteraturen och poesin. Hör de två konstnärerna i ett samtal om skapandets villkor, lett av Carl-Axel Gyllenram. Samtalet spelas in via zoom och sänds i efterhand.

LitteraTur och Retur är ett litterärt utbyte mellan Västerbotten och Österbotten. Satsningen lever vidare i digital form i väntan på att vi åter kan resas och mötas över Kvarken. Våren 2021 bjuder vi in till litterära samtal, som bildar upptakten till den stora festivalen vecka 44.