Lokal invigning av Göteborg Film Festival 2023

Lokal invigning av Göteborg Film Festival 2023

I år invigs Göteborg Film Festival lokalt på biografer över hela landet under en och samma dag – från Kiruna i norr till Malmö i söder. Vi bjuder därför in till en festlig förhandsvisning med chips och cicder av invigningsfilmen Exodus den 27 januari klockan 18:00. Boka biljetter som vanligt via vår hemsida eller biljettkassan.

Med visuell och känslomässig kraft iscensätter Abbe Hassan ett drama om råbarkad flyktingsmugglare som möter tolvårig flicka på flykt. I en turkisk hamn kliver en ström av människor ut ur den blekt gula containern. Det är 2015 och miljoner flyktingar försöker ta sig in i ett stängt Europa. En av dem är den tolvåriga syriska flickan Amal. Hennes systrar ska finnas i Grekland, hennes föräldrar i Sverige. Men dit är det långt när den turkiska polisen plötsligt stormar containerhamnen. Abbe Hassan, som tidigare producerat Måste gitt och regisserat kortfilmen Guld (GFF 2018), långfilmsdebuterar med en urstark film som med actionsekvenser och thrillerinslag skapar en dynamisk bild av en specifik europeisk närhistoria, men också ett intimt porträtt av två människor som av olika anledningar måste ty sig till varandra. Ashraf Barhoum och Jwan Alqatami agerar med bultande liv och ger känslomässiga nyanser till den oväntade vänskapen som tar dem båda till nya platser.

Göteborg Film Festival är Nordens största filmfestival med 35 000 besökare som springer mellan biografer, barer, samtal och fester under 10 dagar. Numera är Göteborg Film Festival också en digital festival som är tillgänglig för publik från hela Sverige. Varmt välkommen på lokal invigning av Göteborg Film Festival hos oss på Folkets Bio Umeå!