Mammorna

Teater om kärleken. Den ständigt närvarande och för evigt levande. Om döden, den oåterkalleliga. Om barnen som dödades, om mammorna som blev kvar och samhället de lever i. Urpremiär i Umeå.

Det handlar om mammorna. Mammorna som blir kvar när deras barn dör. De är sjuksyrror, lärare, jobbar i butik och på restaurang. De har burit sina barn närmast hjärtat och genom livet för att sedan behöva uppleva det värsta en mamma kan tänka sig – att förlora ett barn.

I Alexandra Pascalidous hyllade intervjubok ”Mammorna” från 2019 får tjugo mammor från förorter och miljonprogram tala fritt om sina liv, sina söner, sina familjer och sina arbeten. Genom att utgå från mammorna tecknas en nyanserad bild av det svenska samhället och dess grenverk ut i världen. Det blir också en bild av vardagen bortom rubrikerna och om hur gängvåld, skjutningar och terrorattacker påverkar oss på lång sikt.

Pjäsen ”Mammorna” handlar om fyra av dessa kvinnor. Om våldet som tog det mest värdefulla från dem, om sorgen, frustrationen och kampen att orka gå vidare. Men mest av alt om kärleken, den ständigt närvarande, för evigt levande.

För regin står Sunil Munshi som genom åren uppmärksammats för sina drabbande och visuella uppsättningar som rönt stora framgångar på teaterscenen. Så vitt skilda som ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” på Dramaten, de musikaliska monologerna ”Hallå! Popmusik, kickar å kläder” med Magnus Uggla och ”Lola” med Tommy Körberg. Alla har vi kunnat se i Umeå. Senast aktuell med Klaus Nomi på Kungliga Operan, utvald till Scenkonstbiennalen 2021. Hösten 2022 är han också aktuell med framflyttade produktionen ”Medea”, där Ebbot Lundberg utgör kören.