Mikael Åberg – Land of Hope and Glory

Mikael Åberg – Land of Hope and Glory

Mikael Åberg är Umeåkonstnären som under de senaste åren nästan uteslutande har arbetat med offentliga gestaltningar. I Umeå har han bland annat skapat ”Monaco GP” på Capio hälsocentral, ”Stjärnpekare” vid Hjältarnas Hus och ”Hoppare” vid Stadskyrkan. Åbergs utställning och installation ”Land of Hope and Glory” för tankarna till sportens värld som rymmer både allvar och lek.

”Min bakgrund och fostran inom sportens värld har präglat mig. Jag har inte alltid varit medveten om det, men det har färgat av sig i mitt konstnärliga arbete. Det blir många referenser till idrotten som metafor för tävling och konkurrens. Något som förekommer i stort sett överallt även utanför idrotten. Jag har också funderat mycket på normer inom sportens värld. Hur man förväntas att vara och bete sig som kille. Leken, drömmarna och glädjen är betydelsefulla och jag hoppas att det avspeglar sig i mina verk.”
– Mikael Åberg

Mikael Åberg är född i Obbola 1964, där han också bor. Utexaminerad med en MFA från Umeå konsthögskola 1998. Har medverkat i både separat- och grupputställningar främst i Sverige. Åberg arbetar bland annat med skulptur, måleri, foto och teckningar. Mikael Åberg blev tilldelad Umeå kommuns konststipendium 2020.

Utställningen ”Land of Hope and Glory” visas i Umeå konsthall den 12/2 – 15/5 2022. Läs mer om utställningens program på umea.se/konst. Välkommen!

Bild: ©Mikael Åberg/Bildupphovsrätt 2022