Naeem Mohaiemen / Jole Dobe Na

Naeem Mohaiemens nya film Jole Dobe Na (De som inte drunknar) är en drömlik och meditativ berättelse om förlust och saknad. Den skapades på uppdrag av Yokohamatriennalen och Bildmuseet. Filmen presenteras tillsammans med tidigare verk som kretsar kring minne, fotografi och historia, inklusive den prisade filminstallationen Two Meetings and a Funeral (2017).

Naeem Mohaiemens nya film Jole Dobe Na (De som inte drunknar) är en drömlik och meditativ berättelse om förlust och saknad. I en övergiven sjukhusbyggnad rör sig en man genom öde salar och återskapar de sista månaderna av sin hustrus liv. Genom tillbakablickar och minnesbilder gestaltar filmen hur en människa lever vidare i de efterlevandes minne och medvetande.

Jole Dobe Na (De som inte drunknar) skapades på uppdrag av Yokohamatriennalen och Bildmuseet, där den nu visas för första gången efter premiären i Japan. Filmen presenteras tillsammans med tidigare verk som kretsar kring minne, fotografi och historia, inklusive den prisade filminstallationen Two Meetings and a Funeral (2017) som hade premiär på documenta 14.

Naeem Mohaiemen (f. 1969, London) bor och verkar i New York. Genom film, installation, teckning och skrivande utforskar han socialistiska utopier, ofullbordad avkolonialisering och hur föränderliga nationsgränser, medborgarskap och språkstrider formar människors liv. Mohaiemens verk har presenterats i en rad utställningar och filmfestivaler runt om i världen. Han var en av finalisterna till Turnerpriset 2018.