Ödeläggaren

Ödeläggaren

Ödeläggelsen av ett liv.

En berättelse om ont och gott, om mentala övergrepp och förnekelse. Om ett livsrum som krymper bit för bit. ”Ödeläggaren” är en dramatisering av Christina Herrströms självutlämnande bok, som bygger på en sann historia.

En dag knackar det på Christinas dörr. Utanför står en man hon träffat i kyrkan. I handen håller han en påse med tillhörigheter – och sin sexåriga son. De saknar bostad och har ingenstans att ta vägen, kanske kan Christina hjälpa dem? Mötet i dörren kommer visa sig vara ödesdigert. Mannen och sonen flyttar in och tre år senare har Christina kastats ut i fattigdom och tvingats lämna sin bostad. Hur kunde det gå så här?

Genom dagboksanteckningar och minnesfragment läggs ett intrikat pussel, och en bild framträder. Den visar hur en framgångsrik och självsäker människas liv infiltreras, tas över och smulas sönder av den som har förmågan att se svagheter och viljan att utnyttja dem.

Berättelsen vecklas ut genom storartat skådespeleri, med välkända Maria Kulle ensam på scenen i rollen som Christina. Kulle har medverkat i en rad olika produktioner för både teater och TV – däribland SVT:s dramaserie Fröken Frimans krig. Hösten 2022 gjorde hon en hyllad rollgestaltning av en av systrarna i Riksteaterns pjäs Tre lite äldre systrar.

Lisa Lindén har skrivit manus efter Christina Herrströms självbiografiska bok. Herrström, den folkkära roman- och manusförfattaren som ligger bakom bland annat TV-serierna Ebba och Didrik, Glappet och Tusen gånger starkare, väckte stor uppmärksamhet med Ödeläggaren. Det är en berättelse som berör och upprör.

Syntolkning erbjuds till föreställningen. Info och anmälan: SRF Västerbotten, 090-18 96 33, vasterbotten@srf.nu