Skogsparty för gymnasieelever – på SLU i Umeå!

Skogsparty för gymnasieelever – på SLU i Umeå!

Fredag 29 september bjuder vi in till ”Skogsparty” på SLU i Umeå. En gymnasiedag som är fylld av spännande aktiviteter i SLU-huset och som avslutas med att eleverna får vara med och rösta fram vinnaren i Umeådeltävlingen i Forskar-Grand Prix 2023.

Fredag 29 september bjuder vi in till ”Skogsparty” på SLU i Umeå. En gymnasiedag som är fylld av spännande aktiviteter i SLU-huset och som avslutas med att eleverna får vara med och rösta fram vinnaren i Umeådeltävlingen i Forskar-Grand Prix 2023.

En spännande dag med fokus på SKOG
Sveriges lantbruksuniversitet och fakulteten för skogsvetenskap vill gärna berätta mer om hur det är att studera och forska hos oss. Därför bjuder vi in gymnasieelever från hela Västerbotten med omnejd att delta i denna gymnasiedag, som vi hoppas ska vara intressant för alla, vare sig man går ett estetiskt eller mer naturorienterat program. Det finns nämligen så många olika karriärmöjligheter inom skogen.

Dagen bjuder på ett förmiddagsprogram i SLU-huset på Umeå campus som varvar praktiska övningar med workshops och föredrag. Efter lunch går alla över till Aula Nordica (Universumhuset) och röstar fram vinnaren i Umeådeltävlingen i Forskar-Grand Prix 2023 –Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare, som har arrangerats årligen sedan 2012. Forskare från SLU och från Umeå universitet tävlar om vem som gör den bästa forskarpresentationen på 4 minuter – och vinnaren får en plats i Sverigefinalen i Stockholm 1 november.

En jury, tillsammans med eleverna röstar fram det vinnande bidraget. Eleverna ger sina röster via sina mobiler på menti.com, juryn lämnar sina röster efter elevomröstningen är klar.

JURYN

Tomas Brodin är professor vid SLU. Han forskar om hur de läkemedel som vi använder, och som sedan hamnar i våra vattendrag, påverkar djur och i förlängningen förändrar hela ekosystem.

Maria Viklands är vetenskapsjournalist och jobbar som projektledare för svensk naturfilm och program på minoritetsspråk på SVT. Hon har även varit både researcher och redaktör för Plus, Mitt i naturen, Studio natur m.fl.

Monica Lindgren är skådespelare och teaterproducent med 40 års erfarenhet av arbete på och vid sidan om scenen. Idag är hon anställd som producent på Nordiskt Berättarcentrum och verksam som skådespelare i det egna produktionsbolaget. Sedan några år tillbaka är Monica även återkommande boktipsare i SVT:s Go’kväll.

PROGRAM (preliminärt)
09.00: Välkommen till SLU – info och fika. Vi ses vid SLU:s huvudingång.
09.30: Under resten av förmiddagen kommer eleverna delas in i grupper om 10 st i varje där de får besöka vårt svamplabb och se den nya svamproboten, lära sig mer om SLU:s forskning om biobaserade batterier av bark, gå på fjärilsjakt i SLU-skogen med SLU-forskare, träffa forskare från institutionen för vilt, fisk och miljö som forskar om lax och tonfisk, hälsa på hos institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi vid Umeå Plant Science Centre, genomföra ett Skogsquiz, lära sig om olika eldningstekniker och smaka på kolbullar och mycket annat. Detaljerat program skickas ut till alla anmälda efter den 21 september.
12.00: Lunch utomhus – SLU bjuder på lunch i tältkåtor utanför campusentrén i SLU-huset
13.00: Tävlingen Forskar-Grand Prix, Aula Nordica, Universumhuset
15.00: Dagen avslutas

SLU bjuder på fika och lunch – transport ordnar ni själva.

ANMÄLAN: vi måste veta hur många ni är som kommer samt eventuell specialkost, för att kunna beställa mat och fika. Därför behöver vi er anmälan SENAST 21 september: https://www.netigate.se/ra/s.aspx?s=1154918X393917362X27892

Varmt välkomna!