Stig Lindberg

Stig Lindberg

En enorm produktivitet, experimentlusta och förmåga att vara funktionalist utan att göra avkall på sin fantasi, har gjort Stig Lindberg till en av våra mest folkkära formgivare. Han har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design sedan 1940-talet. Utställningen omfattar cirka 350 objekt – bland annat porslin, tapeter, textilier, industridesign, illustrationer och konst.

Stig Lindberg (1916–1982) är född och uppvuxen i Björkarnas stad Umeå, något som också speglas i en av hans mest älskade servis Berså. Från slutet av 1930-talet var han verksam som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik under två perioder. Det var en spännande och dynamisk tid för Lindberg och hans samtida formgivare och konstnärer. Fabriken var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla – ett begrepp som innefattade funktion och estetik i förening och som framför allt skulle finnas tillgängligt även för de mindre välbärgade. Här fanns också en folkbildningsambition. Mellan perioderna på Gustavsbergs porslinsfabrik hade Lindberg tjänsten som huvudlärare i keramik på Konstfack i Stockholm, där han 1970 erhöll professorstitel. Lindberg fortsatte under denna tid även att formge vardagsporslin för Gustavsberg.

I samarbete med Millesgården och Lars Dueholm-Lindberg, son till Stig Lindberg och förvaltare av Stig Lindbergs arv. Utställningen är en del av firandet av Umeå 400 år.