Svenska Amerika Linien

Estradören Mattias Enn sjunger och berättar om en flytande epok på Atlanten mellan Sverige och USA!

AKT 1
Ombord på legendariska M/S Kungsholm och Gripsholm är det sent 1920-tal. Drömmarnas skepp. Fartygen lämnar det gamla och trötta Sverige bakom sig och seglar mot det nya och moderna USA.

Den elegante kuplettcharmören i pianobaren sjunger dåtidens sånger av Karl Gerhard, Cole Porter och Irving Berlin och blickar ut över den praktfulla inredningen, de eleganta borden och förstaklasspassagerarna. En Greta Garbo. En Mauritz Stiller. En Gustaf Dahlén.

Livet för resenärerna ombord är i lyxklass, men i USA väntar börskrasch, depression, spritförbud, ransonering. Och så kommer Pearl Harbor 1941.

AKT 2
Världsfreden. Kriget är över. Haven är öppna igen och passagerartrafiken slog nya rekord i jordenruntkryssningar och Svenska Amerika Linjen och dess fartyg är ett världens mest respekterade rederier. Rika amerikanska änkor, hemvändare och en ny medelklass som plötsligt har råd att resa.

Kuplettsångaren fann ingen lycka i USA. Hemlängtan är svår och han återvänder till Sverige för första gången på många år. Men det förväntade blir inte vad han trodde. Där torvan en gång stod, står idag ett Folkhem. Det allra svenskaste är borta och är nu mer amerikanskt än någonsin.

Vad betyder en nation och dess gränser, om hjärtat inte har något pass eller visum?