Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet

Vilka slags konstverk finns i Umeå kommuns samling och vad berättar de? Vilka konstnärer har skapat verken och från vilken tid? I Umeå konsthalls utställning ”Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet” får du se ett 50-tal konstverk av 37 olika konstnärer som exempel på samlingens bredd och variation.

Utställningen är öppen både för fysiska besök och digitalt via umea.se/konst när du själv vill. I Umeå konsthall följer vi rådande riktlinjer och har begränsat antal besökare som får vistas samtidigt i lokalen. Vi ber er att visa hänsyn och hålla avstånd till varandra. Följ anvisningarna för in- och utgång på plats. Varmt välkommen!

Om utställningen
Verken i utställningen är utvalda från konstarkivet och skapade från 1940-talet fram till 2000-talet. Det är främst konstverk från tongivande konstnärer som också har inspirerat nya generationer. Olika tekniker, material och uttryck samsas i utställningen. Målningar och grafik möter skulpturer och objekt som alla tillfälligt flyttat in i Umeå konsthall.

”Tillvaron som klot” är en textrad ur Torsten Renqvists serie med etsningar från 1959. Ett resultat av ett samarbete mellan Renqvist och Stig ”Slas” Claesson. Konstverket är deras egen version av skapelseberättelsen. Det cirkulära flödet i tillvaron har kanske också något att säga oss om det konstnärliga skapandet. Hur konstnärer inspirerar varandra, en idé föder en annan och hur uttryck från olika tidsepoker har en förmåga att komma tillbaka, om än i en ny spirande form.
Utställningen är producerad av Umeå konsthall och visas till och med den 26 september 2021.

Exempel på konstnärer i utställningen
Lena Cronqvist, Ann Edholm, Leif Elggren, Berta Hansson, Beth Laurin, Carl Magnus Lindqvist, Britta Marakatt-Labba, Margareta Renberg, Folke Ricklund och Hans Wigert.

Boka digital lunchvisning
Du kan boka en kostnadsfri lunchvisning av utställningen på torsdagar klockan 12.30-12.50. Vi möts framför skärmen via Microsoft Teams. Du får mer information när du bokar via umea.se/konst under ”Visningar och pedagogiskt program”.

Den gemensamma konsten
Under 2021 kommer Umeå konsthall att lyfta den offentliga konsten i utställningar och program. Konsten som vi alltså möter i vår vardag: kanske på skolan, på jobbet eller ute på stan. I vår gemensamma konstsamling som Umeå kommun har ingår idag över 11 000 verk.

Bild: ”Klot blad III” (bilden är beskuren), copyright: Torsten Renqvist/Bildupphovsrätt 2021