Trafiknykterhetens Dag 2016 i Umeå

Besök Väven den 11/5 och lyssna till Annica Bergström som förlorade sin syster i en rattfylleriolycka, till Polisen som arbetar kontinuerligt med att få rattfyllerister att få hjälp med sitt missbruk och till IQ:s vd, Juan-Pablo Roa, som berättar om svenskars alkoholvanor. Besök Kustbevakningens båt utanför Väven och lär dig mer om sjöfylleri eller kom och se konstutställningen #körintefull, ett kärleksfullt facebookinitiativ från MHF.

Besök Väven den 11/5 och lyssna till vår föreläsningsserie om rattfylleri, besöka konstutställningen #körintefull eller träffa Kustbevakningen och diskutera alkohol på sjön.

PROGRAM 11/5:

FÖRELÄSNINGAR I UPPLEV MULTISAL 9:50-11:40

09:50 POLISEN- Ursula Erikson och Nils Hylander från polisen i Umeå, och Lena Häggström från alkohol- och drog mottagningen i Umeå, berättar om verksamheterna SMADIT och INVIT och hur man som anhörig till någon med missbruk går tillväga om man vill anmäla en pågående rattfyllerifärd.

SMADIT (Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken), är ett samarbete mellan flera olika myndigheter i syfte att förhindra rattfylleribrott. INVIT är i grunden en kartläggning av människor som vanemässigt begår grova trafikbrott. INVIT bidrar också till att förebygga annan brottslig verksamhet.

Ursula och Nils ger tips om hur man går tillväga för att anmäla när någon anhörig kör full. Vad händer med personen? Vad finns det för straffsatser? Kan man vara anonym och framförallt, vad kan ett samtal i bästa fall leda till?”

10:40 Annica Bergström berättar om vad hon och hennes familj behövde uppleva när hennes syster Caroline omkom i en rattfylleriolycka på skoter 2015. Hur går man vidare? Hur förhindrar man att något liknande händer igen och fler familjer drabbas?

10:55 (MHF) Årets Trafikhjälte utses. Årets Trafikhjälte ska vara en förebild som förhindrar en rattfylleriolycka eller rycker in och stöttar eller hjälper när någon blivit drabbad. Årets Trafikhjälte är någon som visat civilkurage och starkt mod genom att ingripa av egen fri vilja och som motiverar andra att göra detsamma.

11:20 IQ – Juan-Pablo Roa Hur är trenderna kring svenskarnas drickande idag? Hur påverkar det anhöriga och trafiksituationen?

KONSTUTSTÄLLNING 09:00 -16:30 I MINGLA

11:45 Vernissage och utställning
Illustratören Lisa Possne Frisell berättar om ett Facebook-initiativ där människor uppmanas att foto människor de älskar och inte vill förlora i trafiken. Fotona görs sedan om till illustrationer som tillsammans med berättelserna bakom personerna på bilden, visas upp i en konstutställning.

Här kan man även besöka Uppvaknandet-bordet som MHF Umeå visar upp som visar på hur många centiliter sprit olika drycker egentligen innehåller. Samarbetspartners för dagen finns på plats med informationsmaterial. Under vernissagen kan man avnjuta dryck från Föreningen Fruktdrycker, samt lättare förtäring. Utställningen har sedan öppet hela dagen.

BESÖK KUSTBEVAKNINGENS BÅT

12:00 – 16:30 Kustbevakningen finns på plats för spontana samtal utanför Kulturhuset Väven . De visar sin utryckningsbåt och svarar på frågor och informerar om sjöfylleri.

——————————-

BAKGRUND RATTFYLLERI:

Ca 1000 skadas och 70 dör varje år på grund av rattfylleri. Räknar man in drograttfylleriet och mörkertalet är siffran betydligt större. Alla som drabbas av rattfylleri har närstående som också får sina liv förändrade för alltid efter en olycka. Många av dem som blåser positivt i polisens sållningsinstrument har ett pågående risk- eller missbruk.

OM TRAFIKNYKTERHETENS DAG:

Trafiknykterhetens Dag grundades 2002 och är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleriolyckor och deras anhöriga. Manifestationer mot rattfylleri äger rum i hela landet. Ett större riksevent arrangeras också varje år någonstans i Sverige och på nyheterna talar man om rattfylleri-problematiken och dess konsekvenser i Sverige under hela dagen. Dessutom genomför polisen denna onsdag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet. Flera aktörer tillsammans med MHF och MADD står bakom Trafiknykterhetens Dag.