Vernissage i Umeå konsthall: Fredrik Lindqvist / Berättelsen tar aldrig slut

Vernissage i Umeå konsthall: Fredrik Lindqvist / Berättelsen tar aldrig slut

I Fredrik Lindqvists utställning ”Berättelsen tar aldrig slut” kombineras träsnitt med textil. Här skildras samtiden i form av djur, mode, pop och urbana världar. En salig blandning där humor och allvar står i stor kontrast till varandra. Klockan 13 öppnar utställningen och klockan 13:30 konstnärssamtal med Fredrik Lindqvist. Varmt välkommen till vernissage i Umeå konsthall!

Den praktiska processen börjar med träsnittet. Lindqvist tecknar motivet på en träplatta och sedan skär han ut bilden med vassa knivar. Efter att allt är utskuret färgas plattan in med hjälp av en gummivals. Därefter börjar tryckningen på olika textilier. Till sist syr han ihop textilierna till en helhet med en grov tråd. Genom tygernas kulör och mönster i kontrast till träsnittet förmedlar han en bildvärld mellan dröm och verklighet. Berättelsen tar aldrig slut.

”Jag gillar träsnittet för dess direkta och exakta uttryck. Genom att trycka det aggressiva träsnittet på mjuka, enfärgade och mönstrade tyger uppstår för mig en behaglig kontrast.”
– Fredrik Lindqvist

Fredrik Lindqvist är född 1968 i Kristianstad. Idag är han bosatt och verksam i Arkelstorp i Skåne och i Ingolstadt i tyska Bayern. Efter studier på Konsthögskolan vid Umeå universitet 1993–97, avslutade han sin utbildning i Tyskland på Kunstakademie Düsseldorf 1997–2000. Lindqvist är representerad på bland annat Die Bayerische Staats Gemälde Sammlung i München, Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, British Museum i London och Textilmuseet i Borås.

Bild: ©Fredrik Lindqvist/Bildupphovsrätt 2024