Vernissage – mjuk sameslöjd av Mariann Enoksson

Vernissage
Mariann Enoksson, Åsa Kitok-stipendiat 2015, visar sitt konsthantverk. Mariann arbetar främst i skinn och textil, väskor.

Kom och mingla med Mariann och stanna sedan och lyssna på mångfaldskören Happy mix som uppträder från kl.14. Vi bjuder på dryck med tilltugg. Kaféet är öppet som vanligt med massor av gott fika.

Mariann Enoksson, Åsa Kitok-stipendiat 2015, visar sitt konsthantverk. Mariann arbetar främst i skinn och textil, väskor.

”Att sy har alltid varit ett intresse för mig. Redan som barn sydde jag väskor, mössor, klockarmband m.m. Som liten flicka satt jag bredvid mamma Elisabeth när hon sydde och härmade henne. Hon visade hur man skulle göra och så lärde jag mig. Det var kunskapsöverföring mellan generationer!”

Mariann bor i byn Rávttas två mil norr om Kiruna men har både nordsamisk och sydsamisk bakgrund. Hon är slöjdutbildad på samernas utbildningscentrum, Malmfältens folkhögskolas konstlinje och 1-årig vävutbildning. Efter utbildning startade hon eget företag, Rávttas Slöjdateljé. 2015 fick hon Sameslöjdsstiftelsens Asa Kitok-stipendium och 2016 ställde hon ut sina samiska väskor under Jokkmokks marknad.

”Jag får ny inspiration av att vara ute i naturen. Från renen hämtar jag de flesta av mina råvaror. Jag tar vara på skinn och bällingar. Jag avhårar hudar och garvar skinn själv. Den vackra färgen kommer från vide- och sälgbark. Skinnet mjukgörs genom att gnugga och skrapa. Naturligtvis använder jag inga kemikalier. Renhorn och tennbroderier används till detaljer och dekorationer.”

Mariann syr väskor, samiska klädesplagg som koltar från olika områden, barmkläden till koltar och luhkka (oväderskragar), mössor och handskar. Hon syr även nuvttahat (lappskor eller bällingskor), mössor och pälsmössor.

”De flesta klädesplagg och föremål har en historia och ett användningsområde som är anpassat till renskötarlivet i vårt karga och kalla klimat. Väskan har exempelvis sitt ursprung i den samiska jaktväskan och andra börsar och förvaringspåsar.”