William Kentridge / The Refusal of Time

Bildmuseets utställning The Refusal of Time [Att vägra tiden] är en suggestiv betraktelse över tidens natur. Med allusioner till Einsteins relativitetsteori och tankeexperiment, till rymdfärder, Platons grotta och stumfilm har William Kentridge skapat en berörande och fantasifull berättelse om vårt sätt att förstå tid. Musik och ljudlandskap: Philip Miller. Videoredigering: Catherine Meyburgh. Dramaturgi: Peter Galison.

I installationens fem stora projektioner kombineras teckning, animation, fotografi, film, poesi och performance. Ur megafoner på höga stativ strömmar ett komplext ljudspår ut i det mörka rummet, och i mitten en stor mekanisk träkonstruktion – en andningsmaskin som andas med hypnotiskt jämna andetag.

William Kentridge (f. 1955, Sydafrika) är verksam i Johannesburg och betraktas som en av världens mest betydande nu levande konstnärer. Det här är första gången som The Refusal of Time visas i Sverige. Installationen presenteras här som en inledande del av utställningen Entangle / Konst och fysik som öppnar i sin helhet 16 november.