”Xenofoben – Välkommen om du raderar dig själv!” En teaterföreställning av UngHästen om rasism

I Xenofoben får vi träffa fem människor, höra deras tankar och se bitar ur deras liv. Näthataren, rasisten, vanliga Svensson och två som på riktigt flytt från krig över mörka hav. Idag är föreställningen mer aktuell än vad UngHästen kunnat ana när arbetet inleddes. Det handlar inte om siffror och statistik, det handlar om människoliv.

Xenofob = främlingsskräck; främlingsrädsla; främlingshat; (sjuklig) rädsla för eller hat mot vad som är främmande

Johana växer upp i en lycklig välmående familj i storstaden Addis Abeba. En dag befinner hon sig inte längre på universitetet och pluggar marknadsföring utan i en sjunkande gummibåt i medelhavet. Absimil från Somalia rymmer hemifrån när han är 9 år. Han har tröttnat på Al-Shabab, militären och en styvpappa som slår honom – han ska ju bli fotbollsspelare!

Peter kommer från Skellefteå och blir till sin mammas förtvivlan aktiv rasist redan när han är 13. Linnea sprider nazistisk hatpropaganda på diverse internetforum bakom namnet Gullviva88. Biggan 52 är verkligen inte rasist, men… hon tycker att det gått för långt med invandringen – vi har inte ens råd att mata ankorna i svandammen!

• Jag är inte rasist…jag är faktiskt nazist och jag vill bli respekterad för det.
• Varför tog de bort dockan i Kalle Anka? Censur!

Xenofoben handlar om vår rädsla för det främmande men också om den till synes harmlösa okunniga vardagsrasismen som normaliserar hur vi tillåter oss att prata till och om andra människor. Var går egentligen gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp?

Regissör för föreställningen är Lo Kauppi som slog igenom med pjäsen ”Bergsprängardottern som exploderade” och som sedan dess har gjort ett antal pjäser, alltid med brinnande aktuella ämnen. Nu senast ”Vita kränkta män”.

Efter föreställningen sker en gemensam workshop där vi alla får möjlighet att ta död på xenofoben inom oss.